Hoe ziet een arm eruit die na zes weken uit het gips komt?

Precies, alsof hij niet gebruikt is. Spieren en pezen vragen erom gebruikt te worden. Zo blijven ze sterk en zij niet alleen. Ook de hersenen blijven beter in conditie als we regelmatig bewegen. Stress bestrijden, concentratie verhogen, meer zin hebben in dingen. Het kan allemaal met hetzelfde recept: bewegen. Hieronder 10 redenen plus tips voor bewegen.

1 Meer rust in het hoofd

Stevig wandelen, fietsen of sporten vraagt dat je hersenen zich concentreren op maar één ding: het voorruit komen. Voor allerlei gedachten, gepeins en gepieker is geen plaats. Het hoofd wordt ‘even leeggemaakt’. Tip voor een lekker lui weekend: Niet alleen de bank en die lange film. Doe ook iets actiefs voor je languit gaat. Dat voelt zoveel lekkerder.

2 Meer energie

Bewegen stimuleert de spieren en de bloedsomloop. Je lichaamscellen krijgen letterlijk meer zuurstof binnen. Frisse lucht en energie in je lijf, het voelt niet alleen zo, het ís ook zo.
Tip: Wie sport (team of individueel) heeft ook baat bij nog gewoon bewegen. Elke dag dingen te doen in de buitenlucht. Lunchwandeling, fietsen naar de supermarkt of ’s avonds een ommetje voegen veel extra’s toe. Hoe goed sporten ook is.

3 Strakker figuur

Regelmatige beweging houdt de spiermassa op peil. Vooral bij het afvallen is dit belangrijk. Want wie afvalt, verlies je niet alleen vet maar ook spierweefsel. Door je spieren aan te spreken, blijft je figuur strak.
Tip: Wil je snel afvallen? Ga dan niet heel intensief sporten. Want juist bij matig bewegen is de vetverbranding het hoogst. Kies bijvoorbeeld voor wandelen en niet voor hardlopen.

4 Frissere huid

Zoals gezegd, bewegen verbetert de bloedcirculatie. En das is te zien ook. Je huid er ziet er gezonder, egaler en stralender uit.
Tip: Drink voldoende water als je beweegt. Je huid krijgt zo het nodige vocht aangevoerd.

5 Een betere conditie

Merken dat je minder snel buiten adem raakt, dat is een heerlijk gevoel. Wil je dit bereiken dan hoef je niet per se de bekende 30 minuten achter elkaar te sporten. Tien minuten fietsen en twintig minuten stevig wandelen is ook prima. Vijf dagen per week een halfuur bewegen, dat is de norm. Belangrijk: beweeg wel minimaal vijf minuten achter elkaar. Te intensief? Plukjes van minimaal 5 minuten over de dag verdelen, werkt ook.
Tip: Weinig tijd om te sporten? Ga dan stofzuigen. Een tuinklusje doen. Of neem de trap in plaats van de lift. Echt, ook dit soort activiteiten kunnen al effect hebben.

6 Minder kans op diabetes

Behalve juiste voeding verlaagt ook een actieve levensstijl het risico op diabetes. Bewegen verbetert de suikerstofwisseling. Hierdoor suiker makkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Tip: Snelle training voor je benen? Ga vanuit je stoel 10 keer opstaan en weer zitten. Een keer ’s morgens en een keer in de middag.

7. Lager risico op borst- en dikkedarmkanker

Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt de aanwezigheid van vrouwelijke geslachtshormonen. Daardoor neemt de kans op borstkanker af met 20% tot 40% procent. Ook wordt ook een verband vermoed tussen bewegen en de kans op dikkedarmkanker: 40% tot 50% lager risico. Mogelijk omdat bewegen de afvoer van afvalstoffen via de dikke darm versnelt.
Tip: Gebruik je vaak de bus of tram? Kijk hoeveel je meer loopt als je een halte eerder uitstapt.

8 Verlaagd risico op hart- en vaatziekten

Bewegen verlaagt de bloeddruk. Ook verbetert de verhouding tussen het goede (HDL) en slechte cholesterol (LDL). Vooral het goede cholesterol gaat omhoog, zodat je lichaam meer cholesterol kan afvoeren.
Tip: Kies voor een duursport. Want bij duursporten krijgt je hart geen korte, hoge belastingen krijgt te verwerken. Een gestage inspanning is beter te verwerken dan een inspanning met pieken en dalen.

9 Botten sterk houden

Het proces van botontkalking wordt geremd als de botten worden belast. Met name hardlopen en tennissen stimuleren het behoud van kalk. Passen deze sporten niet bij je vanwege je gewicht? Zoek dan een sport die de gewrichten ontziet, bijvoorbeeld fietsen of zwemmen.
Tip: Twee uur per week flink bewegen is al voldoende om de botten sterker te maken. Al na acht weken zijn verbeteringen meetbaar!

10 Minder stress, meer geluk

Wie sport, maakt in de hersenen ‘geluksstoffen’ aan: de endorfinen. Vandaar dat depressie-patiënten vaak het advies krijgen om te gaan sporten.
Tip: Een stappenteller is een handig hulpmiddel om een beeld te krijgen van je over de dag lopend aflegt. Het blijkt dat de wil tot bewegen goed groeit van een blik op de stappenteller.