Van alle hernia’s (ja er zijn meer soorten, bijvoorbeeld de liesbreuk) is de rughernia de bekendste.

Zo bekend, dat in het gewone taalgebruik met hernia altijd de (heftige) pijn in de rug bedoeld wordt. Hieronder een korte omschrijving van de aandoening en wat een andere keuze van schoenen kan doen om verlichting te brengen.

Een uitstulping

Onze wervelkolom is opgebouwd uit (meestal)33 wervels. Deze zijn met elkaar verbonden door de tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf bestaat een stevige wand van bindweefsel die van binnen gevuld is met een zachte geleiachtige kern. Deze schijven fungeren als schokbrekers. Op de tussenwervelschijven bevinden zich bij veel mensen zwakke plekken Daardoor kan de kern gaan uitpuilen. Een knobbel die veel last kan bezorgen.

Pijnsignaal

Met name als de knobbel zich bevindt bij de tussenwervelschijven in de onderrug. In haast 9 van de 10 gevallen treedt de hernia daar op. Precies in het gebied waar zich veel zenuwwortels bevinden, die naar de benen gaan. Telkens als een hernia op zo’n zenuwwortel drukt, krijgen de hersenen een signaal. Helaas kunnen de hersenen hier niet zo precieze vertaling aan geven als bijvoorbeeld ‘regendruppel op mijn wang, links’. Plotselinge druk op de zenuwwortel wordt breed vertaald als ‘pijn in de rug, straalt uit naar mijn been’.

Oorzaken van hernia

Zo’n uitstulping op een tussenwervelschijf kan door meerdere oorzaken hebben. Bij meer dan de helft van de mensen boven de 50 jaar gaat het om slijtage (artrose) van de rug. Dit is een natuurlijk gevolg van het ouder worden. En doorgaans gaat deze vorm van hernia niet direct gepaard met klachten. Dit is anders wanneer als de hernia al optreedt tussen de 25 en 50 jaar. Dan kan de oorzaak een te zware of verkeerde belasting van de rug zijn. Andere oorzaken zijn: langdurig zitten, gebrek aan beweging, overgewicht, slechte conditie van de rugspieren of een verkeerde lichaamshouding. Verder komen hernia’s relatief meer voor bij rokers.

Wat zijn de symptomen?

Als de uitstulping drukt op een zenuwwortel, kan dit heel heftige pijn veroorzaken in de onderrug. Meestal straalt deze via de bil uit naar één been; soms tot in de voet. Er kan sprake zijn van krachtverlies en een ‘doof’ gevoel in het been. Bij een sterke beklemming van de zenuw kan een hernia leiden tot plasproblemen, verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornissen. Niezen, hoesten en persen verhogen de druk op de wervelkolom, wat de pijn kan versterken.

Diagnose

De arts wil vaststellen of de pijn in de onderrug en in het been inderdaad wordt veroorzaakt door een uitstulping bij een van de tussenwervelschijven. Dat gaat met vragen stellen, een lichamelijk onderzoek (voelen op de pijnplek voor een mogelijke verdikking) en een bewegingsonderzoek. Eventueel wordt een röntgenfoto gemaakt. De meest gebruikte methode voor het vaststellen van een hernia is vandaag de dag een MRI-scan.

Operatie vaak niet nodig bij hernia

In ongeveer driekwart van de gevallen gaan hernia’s vanzelf weer over. Daarom wordt er meestal zes weken gewacht om te zien of de kans op spontaan herstel zich ontwikkelt. Zijn de klachten er nog steeds, dan volgt operatie binnen zes maanden. Bij ernstige uitval van zenuwen of sluitspieren wordt altijd geopereerd. In de overige gevallen zal de patiënt zelf moeten beslissen. Hoe graag wil ik van deze pijn af? Bij dat beslissingsproces is het goed ook te kijken wat verandering van schoenen kan betekenen. Bijvoorbeeld de schoenen van Kybun bieden hernia-patiënten uitkomst.

Pijn aan de basis aanpakken

Een Kybun-schoen heeft een luchtkussenzool, die de tussenwervelschijven sterk ontziet. De normale schokbelasting wordt met 58% verminderd. Dit scheelt direct in de pijnervaring. En op langere termijn is het ook interessant. Gebrek aan rugbeweging –ook een oorzaak van hernia- gaan deze schoenen tegen. Daarbij wordt een betere lichaamshouding gestimuleerd. De soepelheid van de luchtkussenzolen nodigen het lichaam constant uit om actief de kleine onevenwichtigheden te corrigeren. Men oefent de rug doorlopend en gaandeweg komen hoofd en heupen weer recht boven de voeten te staan. Wie dat ook wil beleven, maakt hier een afspraak met het Experience Center van Kybun voor een vrijblijvende proef(wandeling).