Voeten

header voeten

De ene mens loopt makkelijker op blote voeten dan de ander? Waarom?

Dikker eelt, wordt nog wel eens gezegd. Maar veel belangrijker zijn de ‘vetkamers’. Dit zijn een soort voetkussentjes. Met elkaar vormen zij onder de voet een ‘matras’ dat zorgt voor een comfortabele loopervaring. Totdat dit vetkamersysteem gaat slijten. Zo begint het fat pad-syndroom.

Er zijn veel mensen met voetklachten als gevolg van chemotherapie.

Chemotherapie wordt (voornamelijk) gegeven aan mensen die zijn getroffen door kanker en is erop gericht de groei en verspreiding van kankercellen tegen te gaan door deze cellen te beschadigen, te doden of de celdeling te verstoren. Het nadeel hiervan is, dat ook de gezonde cellen worden aangetast. Dit kan vervelende bijwerkingen met zich mee brengen, waarvan misselijkheid, haaruitval, darmklachten, verminderde eetlust, vermoeidheid en verminderd afweersysteem de bekendste zijn.

Wat is hielspoor?

Eigenlijk is het ongelooflijk dat onze voeten ons overal brengen waar we maar willen. Ons hele lichaam wordt gedragen door dat kleine oppervlak. Als je daar evenbij stilstaat, realiseer je je meteen hoe belangrijk het is om je voeten goed te verzorgen. Pijn is altijd een signaal dat er iets aan de hand is. Negeer pijn niet maar luister naar je lichaam.

Wat is artrose?

Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden.

Kwaliteit van het kraakbeen wordt minder

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwen bekneld raken, dat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt.