De ene mens loopt makkelijker op blote voeten dan de ander? Waarom?

Dikker eelt, wordt nog wel eens gezegd. Maar veel belangrijker zijn de ‘vetkamers’. Dit zijn een soort voetkussentjes. Met elkaar vormen zij onder de voet een ‘matras’ dat zorgt voor een comfortabele loopervaring. Totdat dit vetkamersysteem gaat slijten. Zo begint het fat pad-syndroom.

Van comfort naar pijn

Vetkamers onder de bal van de voet en de hiel vangen tijdens het lopen, de schokken op. Zo beschermen zij de interne structuur van de voet. Wie al in zijn jeugd veel op blote voeten liep, heeft meestal een vetkamermatras dat wat dikker is. Maar uitgerekend al die comfortabele voetkussentjes kunnen toch zorgen voor pijn. Iets wat helaas steeds meer mensen in Nederland ervaren. En nee, het gaat hierbij niet om hielspoor. Op het verschil met deze aandoening komen we hieronder nog terug.

Lekkend vetkussen

Net zoals een springkussen kan ook een vetkamer slijten. De eerste slijtage treedt op in de vorm van een lek. Denk aan het openbreken van een gelcompartiment in een hardloopschoen, fietszadel of handschoen. Als het kussentje lekt, verspreidt het vet zich. De erop uitgeoefende druk wordt niet meer opvangen. Als gevolg hiervan kunnen ook de bindweefselkapsels rond de vetkamers breken. En dat zorgt weer voor het ontstaan van littekenweefsel.

Brandend gevoel

Wanneer dit proces doorzet, blijft tussen de huid en het bot uiteindelijk slechts bind- en littekenweefsel over. Met echografie is deze slijtage goed waar te nemen. De patiënt heeft dan allang ervaren dat het mis is met de voeten. De voetzool met zijn pakweg 27.000 zenuwuiteinden signaleert feilloos dat de kussentjes niet meer zo dempen als eerst. Men voelt een brandend of vermoeid gevoel. Ook gevoelloosheid, pijn tijdens het lopen, of onophoudelijke pijn behoren tot de klachten.

Verschil met hielspoor

Hielspoor is een ontstekingsprobleem met de peesaanhechting onder de hiel. Iets heel anders dus. Maar als het fat pad syndrome zich voordoet onder de hiel is verwarring met hielspoor begrijpelijk. Toch is de locatie van de pijn is net even anders. Bij hielspoor meer aan de voorkant van de hak; bij het fat pad syndroom meer in het midden van de hak. Ook noemen patiënten de pijn meestal ‘doffer’ dan de scherpe pijn die hielspoor typeert. Maar voordat een behandelaar en een patiënt eruit zijn wat scherp is en wat dof… Zodoende krijgen mensen met het fat pad-syndroom nog wel eens een behandeling tegen hielspoor. En die levert uiteraard alleen maar frustratie op.

Schoenen met schokdemping

Wat helpt dan wel? Helaas, bestaan er nog geen manieren om kapotte vetkamers te repareren en weer te vullen. Operaties, shock wave, injecties.. het helpt niet. Het enige wat kan, is de pijn dragelijker maken. Sommige therapeuten doen dat door de hiel te tapen. Wat in ieder geval helpt om de pijn te verlichten, is het dragen van schoenen die de voeten ontzien. Denk aan kwaliteitsschoenen met een goed voetbed en dempende eigenschappen. Kybun-schoenen bijvoorbeeld, brengen de schokbelasting terug met 58%. “Alsof ik op mos loop”, zeggen gebruikers vaak. Wie dat ook wil beleven, maakt hier een afspraak met het Experience Center van Kybun voor een vrijblijvende proef(wandeling).